הצורך
המפעל משמש למיון והפרדה של רוב הפסולת של גוש דן למרכיביה השונים – בעיקר אלו עם ערך קלורי גבוה וזאת לצורך ייצור דלקRDF (Refuse Derived Fuel). דלק זה יחליף חלק משמעותי מהדלק בו משתמשים כיום בתהליך הייצור של המלט במפעל נשר ברמלה. כחלק מתהליך הייצור של ה- RDF נוצרים תוצרי לוואי המשמשים למטרות נוספות ובכך תורמים לאיכות הסביבה. המפעל הינו הראשון בישראל ואחד הגדולים מסוגו בעולם.
חזון
הפיכת החיסרון של כמויות הפסולת הגדולות של גוש דן למקור אנרגיה על ידי תכנון מפעל שיעשה שימוש במילה האחרונה של טכנולוגיות המחזור ומיקומו במרכז אתר ההטמנה המרכזי באזור ובדרך זאת לחסוך גם את השפעות הלוואי והעלויות הכרוכות בשינוע הפסולת להטמנה בנגב.
תכנון
בעת תכנון המפעל יישמנו מספר עקרונות. ראשית, המפעל תוכנן כך שיהיה ניצול אופטימאלי של שטח המגרש המצומצם תוך שמירה על ליניאריות של תהליך הייצור ועל מספר ימי אחסון מינימליים. כמו כן, רצינו לתת ביטוי אדריכלי למדרון ההר על-ידי דרוג הבניין להשתלבות במבנה ההר. מכיוון שמדובר במפעל למחזור, היה לנו חשוב במיוחד ליישם את עקרונות הבנייה ירוקה ולהשתמש בחומרים ממוחזרים ומתכלים ככל שניתן. היבט נוסף כרוך בהשתלבות המפעל במערך ביקורי הקהל בו ובפארק. כך למשל ראינו לנכון לחשוף את תהליך המחזור בפני המבקרים. בנוסף לכך, ניתנה התייחסות לאופן שבו המבנה נתפס על-ידי הסביבה – נראותו מכיוון כביש 4, ההר וכד'. בתכנון שאפנו ליצור הפרעה מינימאלית לסביבה ופיזור עומסי התנועה לצד תכנון שלבי המבנה בהתאם לאפשרויות המימוש הקשורות בהטייתו של נחל איילון. לבסוף, ראינו לנכון לטפח את ה"חזית חמישית" של המבנה.